Home VestiEkonomija Prva po prihodu među parafisklanim nametima je putarina

Prva po prihodu među parafisklanim nametima je putarina

by bifadmin

Kroz 20 najvećih parafiskalnih nameta naplaćeno je 148 mlijardi dinara, mahom privredi. Najveći prihodi po ovom osnovu, preko 26 milijardi dinara godišnje, dolaze od naplate putarine.

Republika, gradovi, opštine, ali i javna preduzeća naplaćuju hiljade različitih neporeskih nameta. Samo na republičkom nivou ima 1.189 parafiskalnih nameta.

Najizdašniji se, međutim, naplaćuje šoferima. Prva po prihodu među parafiskalima je – putarina. Ona je pretprošle godine „Putevima Srbije“ donele više od 26 milijardi dinara. Kroz 20 najvećih nameta naplaćeno je 148 mlijardi dinara, mahom privredi.

Lokalne samouprave širom Srbije su korišćenje prostora na javnim površinama i građevinskog zemljišta naplatile 15,2 milijarde dinara. Najveći deo ove sume stigao je od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta – 12,9 milijardi dinara.

Najizdašnije naknade u republičkom budžetu

Na trećem mestu su naknade za korišćenje dobara od opšteg interesa. Donele su 14,9 milijardi dinara i to pre svega republičkoj kasi, kojoj je od ove sume pripalo 12,3 milijardi dinara.

Među ovim naknadama najznačajnija je ona za formiranje obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, koja se naplaćuje posebno i prilikom uvoza. Ukupno 6,3 milijarde dinara naplaćeno je na ime emisije ugnjen-dioksida i dioksina, kao i praškastih materija i odlaganje otpada.

Najveći deo novca naplaćen od 20 najizdašnijih naknada pripao je republičkom budžetu. U njega se slilo gotovo 75 milijardi dinara. Gradovi i opštine prihodovali su na ime ovih neporeskih nameta više od 39 milijardi dinara, a pokrajinski budžet 7,6 milijardi.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

jery 21. март 2021. - 10:57

država je svima maćeha
treba je pljačkati kad god možeš

Odgovori

Ostavite komentar