Home VestiIT i nauka Kompanija Coinbase koja se bavi kriptovalutama vredi više od naftnog giganta BP

Kompanija Coinbase koja se bavi kriptovalutama vredi više od naftnog giganta BP

by bifadmin

Američka kompanija Coinbase, koja posluje kao finansijsko tržište kriptovaluta, izašla je na berzu i postigla vrednost od 100 milijardi dolara. Coinbase je tako po vrednosti pretekla neke tradicionalno najjače igrače na finansijskim tržištima, kao što su velike naftne kompanije.

Platforma za trgovinu kriptovalutama je svoje akcije izlistirala direktno na Nasdaku, što znači da se nije opredelila za inicijalnu javnu ponudu (IPO). U proteklom periodu među investitorima je vladala dilema na koji način će Coinbase izaći na berzu, ali dileme očigledno nije bilo kada je u pitanju kupovina njenih akcija.

Pošto se nije odlučila za IPO, Nasdaq je izdao kompaniji referentnu cenu od 250 dolara po deonici. Međutim u nekim trenucima trgovanja cena njene akcije je dostigla čak 381 dolar, da bi kasnije pala na 330 dolara.

Kako se razvijao Coinbase

Godine 2012. Brajan Armstrong, bivši softverski inženjer Airbnb-a, napustio je ovu kompaniju i zajedno sa Fredom Ersamom iz Goldman Sachs-a osnovao Coinbase, sa ciljem da pojednostavi trgovanje kriptovalutama.

Pokazalo se da su ljubitelji digitalnog novca njihov rad umeli da cene, pa je broj korisnika ove platforme do marta ove godine narastao na 56 miliona. Vrednost “robe” kojom se trguje preko Coinbase-a je 223 milijarde dolara.

U prva tri meseca ove godine kompanija je prijavila prihod u visini od 1,8 milijardi dolara. Očekuje se da će taj prihod rasti kako bude rasla i vrednost kriptovaluta.

A rast najpoznatnije kriptovalute, bitkoina, je prošle godine iznosio 300 procenata, a ove je nastavljen. Trenutno bitkoin vredi 62.882 američka dolara.

Foto: QuinceCreative, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar