Home VestiPolitika i društvo Amsterdam zabranjuje reklame velikih zagađivača

Amsterdam zabranjuje reklame velikih zagađivača

by bifadmin

Amsterdam je prvi grad na svetu koji će zabraniti reklamiranje proizvoda i usluga koje doprinose zagađenju životne sredine. Na udaru ove odluke našli su se pre svega avio kompanije i proizvođači automobila.

Ali ne svi proizvođači automobila, već oni čija vozila pogone fosilna goriva. I ne po celom Amsterdamu, već samo u centralnom delu ovog grada i u metrou. Dakle, na najprometnijim mestima.

Na donošenje ove odluke uticala je inicijativa koja se zove “Advertajzing koji ne zagađuje” (Fossil Free Advertising). Naime, vlastima Amsterdama je preko 50 organizacija zatražilo da se odreknu prihoda od reklama koje plaćaju najveći zagađivači. Pošto je prestonica Holandije usvojila ovaj zahtev, sada se razmatra širenje kampanje za zabranu reklamiranja i na druge veće gradove, kao što su Hag, Roterdam i Utreht.

Nešto slično dešavalo se u prošlosti sa oglašavanjem alkohola i cigareta, samo se ekološki aktivisti nadaju da će njihovoj kampanji biti potrebno manje vremena da dođe do rezultata nego što je bilo potrebno u slučaju pića i duvana.

Izvor: Euronews

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar