Home VestiIT i nauka Huavej bi uskoro mogao predstaviti svoj operativni sistem?

Huavej bi uskoro mogao predstaviti svoj operativni sistem?

by bifadmin

U javnost je procurela informacija da će kineski proizvođač telefona Huavej naredne nedelje lansirati sopstveni operativni sistem pod nazivom HarmonyOS, koji bi mogao da postane treći svetski operativni sistem za pametne telefone.

Kompanija navodno očekuje da će do kraja ove godine broj korisnika pomenutog operativnog sistema narasti na 300 miliona.

Da podsetimo, Huavej se prošlih godina nalazio na udaru američke vlasti koja mu je ograničila mogućnost poslovanja sa američkim kompanijama. To je podrazumevalo i probleme sa upotrebom operativnih sistema koje proizvode američke kompanije, pa su neki telefoni ove firme imali uglavnom osnovnu verziju Androida, bez Guglovih aplikacija.

Huavej bi sopstvenim operativnim sistemom mogao da prevaziđe ovaj problem ali i da unapredi svoju ponudu u drugim tehnološkim oblastima.

Naime, HarmonyOS je već upotrebljavan za pametne satove, laptopove i druge uređaje ove kompanije. Ako se dobro pokaže i na telefonima, ovo bi mogao biti uvod u proširivanje softverske ponude Huaveja i na veštačku inteligenciju i generalno IoT koji bi se koristio i u modernim automobilima, kažu analitičari.

Kineska kompanija pak demantuje da će proizvoditi vozila ili investirati u proizvođača istih.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar