Home VestiPolitika i društvo Šta čuveni crveni kiosk radi na Tajms skveru?

Šta čuveni crveni kiosk radi na Tajms skveru?

by bifadmin

Na Tajms skveru prolaznici trenutno mogu videti čuveni kiosk K67 kojeg se naši stariji sugrađani sa setom sećaju, jer su u njemu kupovali cigarete, karte za prevoz i sličnu svakodnevnu robu, a ponekad i hot-dogove.

Danas se u centralnom delu Njujorka u njemu ništa ne prodaje, već poznati crveni kiosk služi kao di-džej kabina za puštanje muzike. Postavljen je u okviru projekta “Times Square Transmissions 2021”, koji, po navodima autora, ima za cilj da publici približi muziku ali i ukuse i arhitekturu različitih vremena i podneblja.

Kako piše Startit, kiosk K67 je delo slovenačkog industrijskog dizajnera i arhitekte Saše Mahtiga, i predstavlja jedno od najprepoznatljivijih obeležja bivše Jugoslavije. Modularni dizajn i struktura od čelika, stakla i fajberglasa predstavljala je jedan od retkih eksperimentalnih projekata šezdesetih godina koji su doživeli proizvodnju. Zbog kompaktnog dizajna i lake konstrukcije, bilo je moguće kombinovati veliki broj pojedinačnih jedinica.

Godine 1999. je zaustavljena proizvodnja kioska, i do tada je proizvedeno oko 7.500 modula. Iako je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD.

Prototip kioska iz 1966. godine i dalje se čuva u Njujorku, u Muzeju moderne umetnosti (MoMA).

Foto: Screenshot (Youtube)

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar