Home VestiPolitika i društvo Izrael vraća obavezu nošenja maski zbog novog soja

Izrael vraća obavezu nošenja maski zbog novog soja

by bifadmin

Izrael, najsvetliji primer uspešne borbe protiv korona virusa, se ipak vraća nošenju maski u zatvorenom zbog novog soja korona virusa poznatog pod imenom Delta.

Ova zemlja je do sada vakcinisala najveći procenat svoje populacije i prva se vratila normalnom životu. Šta više, pre 10 dana je ukinula i poslednju pandemijsku meru – nošenje maski u zatvorenom prostoru. Međutim, zbog novog Delta soja, koji je zarazniji od prethodnih, i Izrael beleži rast broja novih slučajeva, zbog čega se vraća starim merama zaštite.

Prema pisanju Rojtersa, broj novih slučajeva se ove nedelje u Izraelu učetvorostručio u odnosu na prethodnu, zahvaljujući Delta soju. Zaraza je krenula iz dve škole, budući da dobar deo dece nije vakcinisan. No nedavno je odobrena vakcinacija dece od 12 do 15 godina, pa će to možda uticati na obuzdavanje širenja zaraze među tinejdžerima.

Inače, do sada je revakcinisano 55 odsto Izraelaca i još 10 odsto je preležalo Kovid što, prema mišljenju njihovih vlasti, nije dovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta koji je moguće postići tek kada broj imunih poraste na 75 procenata. Tako su bar zvaničnici tvrdili u aprilu. Sada, sa pojavom Delta varijante, podigli su taj broj na 80 odsto.

Za to vreme u Srbiji se organizuju proslave matura, svadbe, svirke, gradski prevoz je krcat, maske se gotovo nigde više ne nose, a ni dinamikom vakcinacije ne možemo baš da se pohvalimo. Izgleda da mi znamo nešto što Izraelci ne znaju.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Zoran 25. јун 2021. - 14:07

Eto toliko o efikasnosti vakcine Fajzer u Izraelu

Odgovori

Ostavite komentar