Home VestiPolitika i društvo Kina planira da postane veliki zvoznik vina

Kina planira da postane veliki zvoznik vina

by bifadmin

Kina je počela da ulaže značajne sume novca u vinogradarstvo kako bi mogla da parira najpoznatijim svetskim proizvođačima vina iz Bordoa.

Regija Ningxia je veoma poznata u ovoj azijskoj zemlji po svojim vinogradima. Oni će ubuduće biti proširivani i unapređivani da bi mogli da se takmiče na svetskom tržištu sa slavnim regijama koje su sinonim za vino. Predviđa se da će, uz izdašnu pomoć države, do 2035. godine Ningxia proizvesti 600 miliona boca ovog pića u vrednosti od 3,12 milijardi dolara. To je plan kineskih vlasti koje su čvrsto odlučile da od ovog regiona, koji leži na sličnoj geografskoj širini kao francuski Bordo, napravi svetski vinski centar.

Da Ningxia ima potencijala pokazuju i prošlogodišnje brojke – u 2020. izvoz vina iz ovog regiona porastao je za 46,6 odsto. Ta vina se uglavnom izvoze u SAD, EU, Australiju i Japan. Porasla je i prodaja domaćeg vina na kineskom tržištu, iako je generalno konzumacija vina u Kini u padu. Na rast popularnosti domaćeg vina uticali su i problemi carinske prirode koje Kina ima sa Australijom, inače najvećim uvoznikom vina u veliku azijsku zemlju. Visoke tarife na australijsko vino koje je Kina uvela u martu maltene su blokirale uvoz ovog proizvoda, što je odgovaralo kineskim vinarima.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar