Home VestiIT i nauka Naučnici kreirali sistem koji prilikom prečišćavanja otpadnih voda stvara struju

Naučnici kreirali sistem koji prilikom prečišćavanja otpadnih voda stvara struju

by bifadmin

Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu kreirali su filter koji prečišćavanje vode pretvara u proces proizvodnje električne energije.

Njihova ideja je da se bakterije, dok razlažu organski materijal iz fekalnih voda, istovremeno koriste i za proizvodnju električne energije. Ovo je i inače energetski veoma intenzivan proces, kaže Žen He, profesor energetskog, ekološkog i hemijskog inženjerstva na tom univerzitetu, i dodaje da bi ovakvi sistemi imali dvostruku korist za društvo – proizvodili bi struju i vraćali otpadnoj vodi upotrebnu vrednost.

U zavisnosti od toga koliko je detaljno i intenzivno tretirana, prečišćena otpadna voda bi mogla da se koristi za razne svrhe, počev od navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, pa sve do tekućine namenjene konzumaciji.

Pomenuti sistem za prečišćavanje je dizajniran tako da razdvaja organsku materiju od otpadne vode i omogućava bakterijama da na njoj prave svoje kolonije. Dok konzumiraju ovu organsku materiju, bakterije emituju elektrone koji se kače za jednu vrstu tkanine koja služi kao filter. Na taj način se stvara energija koju okolni čelik prenosi dalje u spoljašnji svet.

Tako se, bar u teoriji, od prečišćavanja jednog kubnog metra vode može dobiti 20 vati struje po satu. To je mala količina električne energije ali dovoljna da bar donekle pripomogne prilikom samog prečišćavanja, koje takođe troši struju.

Pred naučnicima se sad nalazi zadatak da ovaj uređaj komercijalizuju, odnosno da ga učine što efikasnijim, kako bi mogao šire da se primeni.

Izvor: Techxplore

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar