Home VestiEkonomija Raste cena goriva

Raste cena goriva

by bifadmin

Treći dan zaredom cene nafte na globalnom tržištu rastu, te je brent jutros vredeo 71,84 dolara po barelu a američka sirova nafta 69,27 dolara. To i za nas znači novo poskupljenje.

Ovako visoke cene nafte na svetskom tržištu nisu viđene još od početka pandemije. Pretpostavlja se da su na njihov rast uticala velika očekivanja od sastanka OPEK-a ali i ideja da će po normalizaciji situacije porasti tražnja za gorivom.

Da podsetimo, cene goriva su tokom pandemije znatno pale, u jednom trenutku čak i završile u minusu, te je njegova vrednost drastično snižena u mnogim zemljama u svetu. Kod nas se međutim država dosetila da podigne akcize na gorivo, redukujući tako gubitke koje bi uzrokovalo snižavanje njegove cene, odnosno jeftinija prodaje robe koja je kupljena po staroj ceni.

No, svako ko prati situaciju na tržištu mogao je da pretpostavi da će cene nafte u jednom trenutku početi da rastu, što se i desilo sa početkom vakcinacije. Vremenom su se njene cene vratile na pretkrizne nivoe.

Prateći svetski rast cene nafte, i u Srbiji je gorivo poskupelo. Od početka marta do početka juna cena goriva u Srbiji povećana je za pet do devet dinara po litru, u zavisnosti od vrste i kvaliteta derivata koji vozači sipaju u svoje rezervoare. Prema pisanju Blica, ovo znači da je za pun rezervoar sada potrebno izdvojiti i do 450 dinara više nego pre tri meseca.

Razlika u ceni u odnosu na pre tri meseca još je veća za one koji koriste kvalitetniji (aditivirani) benzin, pošto se njegova cena na pojedinim pumpama danas kreće i iznad 170 dinara.

Prosečna cena benzina Evro premium BMB 95 je oko 154 dinara, dok se litar dizela danas toči za 158 dinara. Cena tečnog naftnog gasa (TNG) kreće se oko 83 dinara za litar.

Izvor: Oil Price, Blic

Foto: Pixbay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar