Home VestiPolitika i društvo Fauči: 99,2% preminulih u SAD je bilo nevakcinisano

Fauči: 99,2% preminulih u SAD je bilo nevakcinisano

by bifadmin

U Srbiji je deo javnosti ovog vikenda veoma oštro reagovao na izjavu virusologa Milanka Šeklera da će delta soj „tražiti nevakcinisane i to ne svećom jer ih ima dosta“. Međutim, nešto slično juče je rekao i glavni američki epidemiolog Entoni Fauči, koji je izneo podatak da je 99,2% nedavno preminulih od Kovida bilo nevakcinisano.

On je dodao i da je to veoma frustrirajuće jer „imate jednog strašnog neprijatelja ali i dobro oružje za borbu protiv njega, koje je vrlo efikasno. Zato su ove smrti još tužnije i tragičnije“.

Najnoviji podaci o smrtnosti u SAD međutim još uvek ne pokazuju kolika je efikasnost vakcina kada je u pitanju delta soj, budući da on još uvek nije dominantan u ovoj zemlji, ali preti da to postane. Međutim, uočljivo je, kaže američi lekar, da države u kojima je već preuzeo primat znatno zaostaju u stopi vakcinacije.

Naime, nešto više od 45 odsto odraslih Amerikanca je u potpunosti vakcinisano, ali to je prosek. Brojke na terenu su nešto drugačije. U 16 država ta brojka prelazi polovinu populacije a još 16 saveznih država je postiglo Bajdenov cilj od 70 odsto vakcinisanih bar jednom dozom. U preostalim državama udeo vacinisanih se kreće oko trećine.

Istraživanja koja se sprovode širom SAD pokazuju da se u preostalim državama, dakle onima koje imaju mali broj imunizovanih, delta soj brže širi, a da u državama sa velikim brojem vakcinisanih broj zaraženih stagnira ili veoma sporo raste.

Sjedinjene Američke Države su inače tokom pandemije zabeležile više od 605.000 smrtnih slučajeva usled Kovida-19, što je jedna od najvećih smrtnosti na planeti. Pojedini analitičari smatraju da je za ovo kriv i otežan pristup zdravstvenoj nezi.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar