Home VestiEkonomija Zatvaranje kineske luke može prouzrokovati nove nestašice na Zapadu

Zatvaranje kineske luke može prouzrokovati nove nestašice na Zapadu

by bifadmin

Nestašice robe iz Azije bi mogle postati još osetnije sada kada je Kina privremeno zatvorila treću najveću luku na svetu zato što se u njoj pojavio jedan slučaj Kovida-19.

Naime, glavni terminal u luci Ningbo-Žaušan, sa kojeg se roba šalje u Evropu i Severnu Ameriku, zatvoren je pošto je utvrđeno da je jedan radnik pozitivan na ovaj virus Kina ima veoma striktnu politiku prevencije širenja zaraze i često je zatvarala razna postrojenja, pa čak i cele gradove, zbog samo nekoliko zaraženih.

Ovo je drugi put u ovoj godini da Kina zatvara jednu od svojih najvećih luka, a budući da se veoma zarazni delta soj širi i tamo, verovatno neće biti poslednji.

Stručnjaci upozoravaju da su ovakva odlaganja pošiljki poslednje što je globalnoj privredi pogođenoj korona-krizom u ovom trenutku potrebno, ali Kina je neumoljiva – njen način borbe protiv korona virusa je onemogućavanje njegovog širenja.

Zato će terminal biti zatvoren do srede, a potom će biti razmotreno njegovo ponovo otvaranje, ako bezbednosni uslovi budu zadovoljavajući.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar