Home VestiPolitika i društvo Američki lekari deci prepisuju video igrice

Američki lekari deci prepisuju video igrice

by bifadmin

Želite da igrate igricu ali vam to ne dozvoljavaju roditelji? Da ne živite u Srbiji, već na primer u Njujorku, sada biste imali opravdanje za igranje video igrica, jer su i doktori počeli da ih prepisuju.

Doduše ne sve, već one koje su specijalno kreirane kao medicinski tretmani. Prva takva igrica koju je odobrila američka Agencija za hranu i lekove zove se EndeavorRX i namenjena je deci sa hiperkinetičkim poremećajem (ADHD) odnosno kako se kod nas to najčešće kaže – hiperaktivnim mališanima, sa poremećajem pažnje.

Tu igricu kao terapeutsko sredstvo može da prepiše samo lekar, i to isključivo deci staroj između osam i 12 godina. Dnevna doza je pola sata, a prepisuje se na pet dana nedeljno, mesec dana u kontinuitetu. EndeavorRX se ne razlikuje mnogo od drugih igrica – u njoj igrač upravlja letećim vozilom i izbegava zamke, a cilj mu je da pri tome ispuni određene zadatke.

“Igrica je dizajnirana tako da izaziva pažnju deteta, odnosno da zahteva od njega fokus i koncentraciju na više zadataka odjednom tokom trajanja terapije”, piše u promotivnim materijalima kompanije Akili Interactive, koja stoji iza igrice. Kako oni tvrde, na taj način se deca uče da se bolje fokusiraju.

Ova video igrica se može skinuti na različite mobilne uređaje, ali da bi se neko ulogovao na nju, potrebno je da mu to prepiše lekar.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar