Home VestiIT i nauka Bitkoin opet vredi više od 50.000 dolara

Bitkoin opet vredi više od 50.000 dolara

by bifadmin

Najpoznatija svetska kriptovaluta bitkoin danas vredi 51.696 dolara, ponajviše zahvaljujući odluci El Salvadora da ga načini zvaničnim sredstvom plaćanja.

Pre nešto više od dva meseca stropoštao se ispod 30.000 dolara i mnogi su mu predviđali ako ništa drugo onda bar “tapkanje u mestu”, ali bitkoin je još jednom pokazao da ga ne treba otpisivati pre vremena.

Naime, on već neko vreme beleži umeren rast ali je u poslednjih nedelju dana njegova vrednost porasla čak za petinu. Vlasnici ove digitalne valute za taj rast mogu da zahvale centralnoameričkoj državi El Salvador koja je donela odluku da bitkoin načini zvaničnim sredstvom plaćanja. To znači da će u toj zemlji sve moći da se kupuje bitkoinima, ali i da se plaćaju računi, porezi itd.

Širom El Salvadora u toku je postavljanje specijalnih bankomata koji će služiti za konvertovanje bitkoina u američke dolare, koji se tamo koriste kao službeno sredstvo plaćanja. Za te svrhe kreiran je fond od 150 miliona dolara.

Kako bi pružili podršku ovoj zemlji, čiji potez nije naišao na oduševljenje velikih međunarodnih organizacija, korisnici društvenih mreža su pokrenuli kampanju sa ciljem podizanja vrednosti bitkoina. Oni naime pozivaju ljude da kupuju ovu kriptovalutu u malim iznosima od oko 30 dolara, kako bi pružili podršku centralnoameričkoj državi koja se odvažila na ovaj poduhvat. Dogovoreno je da se ta kupovina odvija sedmog septembra, na dan stupanja na snagu “bitkoin zakona” u El Salvadoru, ali je već i sama najava ove akcije podigla njegovu cenu.

Izvor: Blumberg

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar