Home VestiIT i nauka EU: Kroz podsticanje proizvodnje čipova do veće autonomije u tehnološkom sektoru

EU: Kroz podsticanje proizvodnje čipova do veće autonomije u tehnološkom sektoru

by bifadmin

Pošto i Stari kontinent, kao i mnoga druga tržišta, zavisi od azijskih proizvođača čipova, Evropska komisija najavljuje Evropski akt o čipovima koji bi obezbedio njenim proizvođačima tehnoloških uređaja stabilnije snabdevanje jednom od trenutno najdeficitarnijih roba na globalnom tržištu.

Cilj je podsticanje proizvodnje čipova na evropskom tržištu kako bi ono manje zavisilo od velikih svetskih proizvođača glavne sirovine za tehnološke uređaje koja dolazi iz Kine, SAD, Južne Koreje i Tajvana.

Ova zamisao uvrštena je i u strategiju digitalnog razvoja EU. Njen plan je da do 2030. godine podigne svoj udeo u globalnoj proizvodnji čipova na 20 odsto sa trenutnih 10 procenata. Za te svrhe opredelila je 52 milijarde dolara, koje će biti utrošene i na istraživanja i razvoj, ali i na testiranje i proizvodnju čipova, kao i na omogućavanje koordinacije između EU i nacionalnih investicija u ovoj oblasti.

Međutim, ni konkurencija ne sedi skrštenih ruku. Primera radi, Južna Koreja će ovaj biznis podsticati sa čak 451 milijardom dolara, a ni Kina ne štedi kada je u pitanju podsticanje ovog proizvodnog sektora.

Izvor: Evropska komisija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar