Home VestiPolitika i društvo Inovacije u poljoprivredi: Da li “usisivač buba” može odmeniti pesticide?

Inovacije u poljoprivredi: Da li “usisivač buba” može odmeniti pesticide?

by bifadmin

U pokušaju da iznađu zdravije rešenje za suzbijanje štetočina, pojedini konstruktori okrenuli su se mehaničkom suzbijanju buba koje uništavaju useve, izveštava portal “Traktori i priključne mašine”.

Širom sveta kompanije traže rešenja na polju mehaničkog suzbijanja štetočina, a zanimljiv prijedlog je izneo američki Coastal Tractor. Oni su predstavili javnosti svoj priključak nazvan Bug – Vac (usisivač buba) kojim mogu da se suzbiju štetočine u redovima između useva, ali i na samim biljkama.

Rad ovog uređaja zasniva se na ventilatorima velike snage koji pomoću vazduha usisava štetočine. Zatim ih uređaj baca prema gore kroz sistem rešetki koje ih mehanički uništavaju.

Ovaj alat koji proizovđači nazivaju napa, može da bude širok od 100 do 200 cm. Montira se na okvir, odnosno nosač, a zavisno od potreba, poljoprivrednik bira koliko mu je komada potrebno i koju će površinu da zahvati. Moguć je zahvat do pet metara u jednom prohodu traktora. Priključak je u tri tačke, a može da se kači na prednju ili zadnju hidrauliku traktora.

I visina mašine može da se lako podešava pomoću hidraulike. Nape su izrađene od aluminijuma sa nerđajućim čelikom kako bi im se produžio vek trajanja. Zamišljene su kao alat za upotrebu u ekološkom uzgoju, ali naravno, mogu se koristiti i u konvencionalnom, piše farmer.pl.

Kako naglašava njihov proizvođač, u uzgoju jagoda uspele su da dostignu delotvornost od čak 98% kada je u pitanju suzbijanje štetočina. Mogu se koristiti u ratarskim, ali i povrtarskim kulturama.

Ovo je međutim samo jedna u nizu mnogih tehnoloških inovacija na ovom polju.

Izvor: traktoriprikljucnemasine.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar