Home VestiEkonomija Kineski izvoz i uvoz na rekordnim nivoima

Kineski izvoz i uvoz na rekordnim nivoima

by bifadmin

Kineska spoljna trgovina je prošlog meseca dostigla rekordne nivoe, uprkos rastu broja novozaraženih u većem delu sveta i narastajućim problemima sa transportom robe.

Naime, izvoz najveće azijske ekonomije je u avgustu porastao za 25,6 odsto na 294,3 milijarde dolara u odnosu na isti period lane, a uvoz za 33,1 procenat, odnosno na 236 milijardi. Doduše, poslovni rezultati u prošloj godini nisu bili baš reprezentativni zbog pandemije Kovida-19 koja je usporila ekonomiju kako u Kini, tako i u ostalim zemljama sveta, ali je ovaj rast uprkos tome upečatljiv, čak i za analitičare koji ga nisu očekivali.

Kada se sagleda cela 2021. godina, tokom njenih prvih osam meseci kineski izvoz je porastao za 34 odsto a uvoz za 35. Trgovinski suficit ove zemlje iznosio je 362,5 milijardi dolara, što znači da je porastao za 30 odsto. Rast izvoza predvodila je tražnja za elektronskim uređajima i opremom za domaćinstva.

Što se tiče glavne destinacije na kojoj je završavala kineska roba to su i dalje Sjedinjene Američke Države, gde su prodavani njeni proizvodi u vrednosti od 51,7 milijardi dolara.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar