Home VestiPolitika i društvo Prva civilna posada poletela u svemir

Prva civilna posada poletela u svemir

by bifadmin

Raketom SpejsIksa na trodnevni let po orbiti naše planete uputila se prvi put u istoriji – potpuno civilna posada. Doduše, sva četiri člana ove posade su se mesecima unazad detaljno pripremali za ovaj poduhvat, ali u pitanju su ipak amateri, odnosno ljudi koji nisu izabrani i obučavani da budu astronauti.

Prvi komercijalni let ove vrste platio je američki milijarder Džered Ajzakmen, 38-godišnji osnivač i direktor kompanije za finansijske usluge „Shift4 Payment“, koji je ujedno i iskusan pilot. Sa njim će u letelici biti još i lekarka Hejli Arseno koja radi sa bolnici za decu u kojoj se i ona sama kao dete izlečila od raka kostiju, i dvoje pobednika dobrotvorne aukcije za pomoć bolesnim mališanima – Kris Sembroski i Šijan Proktor.

Oni u svemir putuju recikliranom Falkon raketom, koja je već bila van naše planete i uspešno se vratila. Do tada je svaki let u svemir bio izuzetno skup, ali sa tehnologijom koju je kreirao SpejsIks ovakva putovanja će postati znantno pristupačnija.

Zato upravo prisustvujemo začetku svemirskog turizma. Već je najavljeno da će se po povratku ove posade, još nekoliko puta amateri otisnuti na put izvan naše planete. Sledeće privatno putovanje SpejsIksa početkom iduće godine će biti sa bivšim astronautom NASA-e koji će pratiti tri bogata poslovna čoveka u jednonedeljnu posetu svemirskoj stanici.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar