Home VestiPolitika i društvo Prve dve Modernine vakcine stvaraju toliko antitela da im možda i nije potrebna buster doza

Prve dve Modernine vakcine stvaraju toliko antitela da im možda i nije potrebna buster doza

by bifadmin

Odobravanje treće doze Modernine vakcine, u koju su mnogi polagali nade jer je veoma efikasna protiv delta soja, je pod znakom pitanja u Sjedinjenim Američkim Držama, jer ova vakcina nije ispunila kriterijume koje je postavila Američka agencija za hranu i lekove (FDA).

Da podsetimo, Moderna je zatražila autorizaciju za buster dozu od 50 mikrograma, što je polovina originalne doze vakcine koja se daje u razmaku od četiri nedelje.

Međutim, istraživanja su pokazala da treća doza Modernine vakcine podiže nivo antitela ali ne dovoljno da bi to činilo razliku potrebnu za odobravanje bustera. Razlog za to leži i u činjenici da su antitela dobijena od prve dve doze ove vakcine brojna i relativno trajna. Treća doza ih dodatno podigne ali ta razlika nije toliko upadljiva kao kod nekih drugih vakcina.

Zato su se naučnici iz FDA usprotivili odobravanju Moderninog bustera. Ova institucija uglavnom uvažava savete svojih eksperata, ali nije obavezna da ih posluša. Dakle, još uvek postoji mala šansa da će treća doza Moderne biti odobrena.

Grupa savetnika Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) će se susresti sledeće nedelje kako bi razgovarali o specifičnim preporukama za to ko može da primi buster doze u SAD, ukoliko FDA odobri određenu vakcinu.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar