Home VestiEkonomija Besplatan program podrške za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu

Besplatan program podrške za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu

by bifadmin

Malim i srednjim preduzećima u Srbiji na raspolaganju je besplatan program mentorstva koji sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA.

Program je započet u Srbiji 2010, a zahvaljujući uspešnosti programa u Srbiji, program mentoringa se u 2014. i 2015. proširio na Crnu Goru i Bosnu. Mentori iz Srbije, zajedno sa japanskim kolegama, pružaju obuku mentorima iz Bosne i Crne Gore, kao i podršku preduzećima iz regiona.

Ovaj program je od 2010. do 2014. godine obuhvatio preko 420 firmi u Srbiji, koje su program ocenile kao veoma korisnim za unapređenje svog poslovanja. Nacionalna agencija za regionalni razvoj sprovodi i nezavisnu evaluaciju korisnika mentoringa u prethodnim godinama realizacije, a koja je pokazala da zahvaljujući ovoj usluzi firme ostvaruju u proseku 10% povećanja prodaje, profita i broja zaposlenih.

Mentoring podršku u 2015. godini dobio je 101 korisnik u Srbiji. Svi korisnici su izabrani putem javnog poziva, a ove godine dvostruko više kandidata se prijavilo za program besplatnog mentoringa u odnosu na planirani broj, čime se jasno pokazuje da raste interesovanje među srpskim preduzetnicima za ovakav oblik usluge.

Kako izgleda mentoring?

Mentoring se sastoji od oko 10 poseta firmi u periodu od 4 do 6 meseci (zavisi od stanja u firmi). Proces mentoringa predstavlja određeni broj sati koji stručno lice-mentor provodi u direktnom kontaktu/radu sa vlasnikom radnje ili preduzeća.

Mentori su stručnjaci iz Srbije/Bosne/Crne Gore koje su obučili mentori iz Japana; u posete firmama povremeno dolaze i eksperti iz Japana.

Mentoring je sveobuhvatan proces podrške preduzećima (privrednim društvima) i preduzetnicima koji se nalaze u presudnom trenutku za njihov dalji razvoj ili za opstanak uopšte.

Rad mentora počinje od dijagnoze. Preduzeće i mentor zajedno proučavaju razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj. Na osnovu dijagnoze mentor i preduzetnik/preduzeće pripremaju plan razvoja. Tokom ovog procesa mentor radi kao kao koordinator i savetnik.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar