Home VestiIT i nauka Fasade opasane biljkama štede 30 odsto energije

Fasade opasane biljkama štede 30 odsto energije

by bifadmin

Stare zgrade i kuće mogu biti energetski efikasnije ukoliko se oko njih nadogradi šuplji zid ili se fasada ozeleni puzavicama, piše u najnovijem istraživanju koje je objavio Univerzitet u Plimutu.

Za potrebe ove studije izveden je eksperiment na velikoj zgradi kampusa ovog univerziteta, izgrađenoj pre sedamdesetih godina prošlog veka. Radi istraživanja odabrana su dva dela zgrade, sa istim karakteristikama, koja su podjednako izložene sunčevoj svetlosti. Međutim, jedan od njih dobio je “biljnu fasadu”, odnosno džepove punjene zemljom iz koje niču biljke, a drugi je ostao u originalnom izdanju.

Posle pet nedelja merenja temperatura u “zelenom” i originalnom objektu, ispostavilo se da je fasada od živog zida energetski efikasnija. Naime, kroz nju je izgubljeno 31,4 odsto manje toplote nego kroz običnu fasadu. Takođe se ispostavilo da su temperature u “zelenoj” zgradi tokom celog dana stabilnije i da je bilo potrebno manje energije za njeno zagrevanje. Autori studije smatraju da bi ozelenjavanje nekretnina moglo doprineti smanjenju zagađenja planete, budući da se energija i dalje u većem delu sveta proizvodi pomoću prljavih tehnologija.

Zanimljivo je da ovakvi, “zeleni zidovi”, nisu nepoznanica na našim prostorima. Nekada su u Beogradu, gde je i uslikana ilustracija ove vesti, mnoštvo kuća krasile penjačice i puzavice, ali je njihov broj vremenom opadao zbog komplikovanog održavanja ali i zato što su stanište za insekte. Sada međutim naučnici planiraju da na velika vrata vrate ovu stambenu praksu, jer klimatske promene ipak predstavljaju mnogo veću pretnju po čovečanstvo nego insekti i gušteri koji se kriju u “živim fasadama”.

Izvor: Techxplore

Foto: Bif

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar