Home VestiPolitika i društvo Šta piše u zakonu zbog kojeg su tokom vikenda blokirane ključne saobraćajnice u Srbiji?

Šta piše u zakonu zbog kojeg su tokom vikenda blokirane ključne saobraćajnice u Srbiji?

by bifadmin

Građani Srbije i ekološki aktivisti blokirali su tokom vikenda saobraćaj u više gradova zbog usvojenih zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Cilj ovih nedavno usvojenih zakona je skraćenje rokova za prinudni otkup zemljišta u slučaju javnog interesa. Zbog tih izmena održano je već nekoliko protesta. Na njima je poručeno da Srbija nije na prodaju stranim kompanijama kojima, kako se navodi, nove odredbe o eksproprijaciji najviše odgovaraju.

“Svako od nas može izgubiti svoju imovinu”

Novim Zakonom o eksproprijaciji definisani su kraći rokovi za postupanje državnih organa u procesima gde je utvrđen javni interes, a uvodi se i institucija privremenog zastupnika za moguće naslednike neke imovine koja je predmet eksproprijacije.

Jedna od glavnih zamerki koja se ističe u javnosti zbog tih izmena je da eksproprijacija može da se radi na svim oblicima svojine, kao i da se dodaju projekti iz međunarodnih ugovora, čiji je jedan od potpisnika država Srbija.

„Postupak traje pet plus tri dana, čitav postupak traje pet dana. Ako nadležni organ proceni da bi trebalo dopuniti postupak, može ga produžiti za još tri dana“, kaže advokat Sreten Đorđević koji se bavi ekološkim pravom.

Prema njegovim rečima, posle toga donosi se rešenje o eksproprijaciji, žalbeni postupak traje 30 dana. Drugostepeni organ je dužan da da odluči po žalbi i u jednom inkvizitornom postupku svako od nas u jednom trenutku može izgubiti svoju imovinu preko noći, istakao je Đorđević za N1.

Zbog ovih izmena najviše su zabrinuti poljoprivrednici i građani Srbije u mestima gde se planiraju rudnici, posebno litijuma.

Kako se utvrđuje javni interes?

Zahvaljujući izmenama Zakona o eksproprijaciji Vlada Srbije će moći može da utvrdi javni interes za eksproprijaciju ako je ona „neophodna za izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata“ u oblastima obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, vodoprivrede, sporta, saobraćajne, energetske, telekomunikacione i komunalne infrastrukture, državnih objekata, kao i za izgradnju stanova za socijalno ugrožene građane.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Nova ekonomija.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar