Home VestiZabava Kojom matematikom možete zaraditi milion dolara

Kojom matematikom možete zaraditi milion dolara

by bifadmin

Ukoliko bi neko pokazao da je svaki paran broj moguće predstaviti kao zbir dva prosta broja preko noći bi stekao svetsku slavu ali i ogromnu svotu novca.

Iako ovaj problem može delovati jednostavno on zapravo predstavlja čuvenu Goldbahovu hipotezu koju je pruski matematičar Kristijan Goldbah formulisao u pismu Leonardu Ojleru još davne 1742. godine. Ova hipoteza od tada odoleva naporima najvećih svetskih umova i još uvek predstavlja nerešen matematički problem.

A Klejev institut za matematiku je 2000. godine napravio spisak sedam najvećih nerešenih problema iz sveta matematike i zagarantovao nagradu od 1.000.000 dolara za rešenje svakog od njih. Rešavanje ovih Milenijumskih problema se često navodi i kao najteži način da se zaradi milion dolara pa je rešenje za jedan od njih došao neočekivano brzo. Ruski matematičar Grigorij Pereljman je u toku 2002. i 2003. godine na internet postavio tri rada koji su dokazali Poenkareovu hipotezu formulisanu od strane Poenkarea 1904. godine, a koja je bila jedan od sedam Milenijumskih problema.

Nezadovoljan reakcijom matematičke zajednice na njegov dokaz Pereljman je odbio da primi nagradu od milion dolara kao i Fildsovu medalju koja je najprestižnija nagrada u svetu matematike. Napustio je matematičku zajednicu i otišao da živi skromno sa svojom majkom u Sankt Peterburgu.

Izvor: Paralaksa

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar