Home VestiPolitika i društvo Amsterdam smanjuje broj suvenirnica kako bi obeshrabrio dolaske turista

Amsterdam smanjuje broj suvenirnica kako bi obeshrabrio dolaske turista

by bifadmin

Amsterdam planira da u narednom periodu suvenirnice zameni objektima koji više odgovaraju rezidentima, a manje privlače turiste.

Kako bi smanjio broj posetilaca i gužve koje komplikuju život lokalcima, holandski grad će ponuditi neprofitnim organizacijama novac za lokale koje bi one koristile u potpuno drugačije svrhe, koje doprinose razvoju zajednice. Za ovu namenu izdvojeno je 10 miliona evra.

Ovo nije nova ideja u najvećem nizozemskom gradu, ali joj je očigledno bilo potrebno vremena da sazri.

Holanđani se naime već godinama žale na nesnosnu buku i gužvu u istorijskom delu Amsterdama koji uvek vrvi od turista, a pošto su tokom pandemije imali prilike da vide kako bi grad izgledao bez posetilaca, sada su još odlučniji u nameri da povrate mir u sopstvenom gradu.

Njihove kritike čula je gradonačelnica Femke Halsema i najavila “deturistifikaciju”. Ona će podrazumevati niz mera među kojima se izdvajaju i ograničavanje smeštaja koji može da se izdaje preko platformi kao što je AirBnB ali i broja hotelskih kreveta. Ovu meru slede i smanjenje ponude u čuvenom “Kvartu crvenih fenjera”, ali i zatvaranje nekih radnji koje prodaju stvari koje ne kupuju lokalci. To su uglavnom prodavnice novih klompi, sireva upakovanih specijalno za turiste ili vafli sa Nutelom.

Izvor: Blumberg

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar