Home VestiZabava Još 408 registrovanih „juga” vozi američkim drumovima

Još 408 registrovanih „juga” vozi američkim drumovima

by bifadmin

Iako je od „posla veka” prošlo tri decenije, nekadašnji ponos srpske auto-industrije još uvek se „kotrlja” po američkim putevima, i to u ne malom broju, piše Politika.

Istraživanje kompanije „Eksperian” pokazuje da ih je još 408 preostalo, i to registrovanih. Većina su očuvani kolekcionarski primerci, a dobar deo topada na atraktivnu kabrio verziju. U svakom slučaju radi se o pristojnom broju 30-godišnjaka s obzirom na to da su ga mnogi smatrali i proglašavali „najgorim automobilom na svetu”.

„Jugo” je često kritikovan zbog kvaliteta, pouzdanosti, nepostojećih bezbednosnih sistema, slabih performansi i relativno visoke potrošnje za svoje dimenzije i zapreminu motora. Sa druge strane, oni koji su ga posedovali, uglavnom su bili zadovoljni, posebno kada se pogleda da je početna cena iznosila samo 3.990 američkih dolara, bar hiljadu manje od sledećeg najjeftinijeg.

“Više ga gurate nego vozite”

Kada je “jugo” iz Kragujevca u osvajanje Amerike, u prospektu je bilo odštampano: „Kolumbo je otkrio Ameriku, a Amerika jugo”. Iako je prodaja bila prilično dobra, i u početku vladala prava jagma, Amerikanci nisu bili oduševljeni ovim automobilom i često su govorili da njega više gurate nego što vozite. Ipak, iako je bio na lošem glasu, u Americi je ovo vozilo prodato u 141.651 primeraka.

Osim zapaženih filmskih uloga, doživeo je čak i umetničku izložbu „Jugo Nekst”, a nedavno ga se prisetio i „Njujork Tajms” pričom o vlasnicima koji se danas s ponosom u njemu voze.

Ozren Milanović

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Politike

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar