Home VestiZabava Još niste prešli na klimatarijansku ishranu? Ne znate šta propuštate

Još niste prešli na klimatarijansku ishranu? Ne znate šta propuštate

by bifadmin

Ako vas pomodari iz vašeg okruženja upitaju da li ste već prešli na klimatarijansku ishranu, nemojte ni za živu glavu da priznate kako nemate pojma šta je to. Sledi nekoliko osnovnih informacija da se uputite u materiju i odmah se priključite klimatski najosvešćenijima.

Preznojavate se od pomisli da stanete na vagu nakon proteklih praznika? Evo rešenja koje će vam omogućiti da u isto vreme skinete višak kilograma i okajete grehe što ste sa tolikom količinom pojedene hrane, pojeli i veliki deo prirodnih resursa.

Najnoviji pravac u ishrani zove se klimatarijanstvo. Dakle, više nije „in“ biti vegeterijanac, vegan, pa ni fleksitarijanac. Neophodno je da što pre postanete klimatarijanac. Jer tako ne samo što ćete se hraniti zdravo, nego ćete i smanjiti ugljenični otisak.

Ukratko, sada nećete brojati samo unete kalorije, nego kada krenete u kupovinu prvo morate da istražite kako je ta hrana proizvedena. Primera radi, nikako ne smete dozvoliti da vam podvale povrće uzgajano u staklenicima, jer klimatarijanci to ne jedu ni za živu glavu. Obrazloženje? To povrće spada u namirnice koje se najčešće prevoze na drugim relacijama, čak i s kontinenta na kontinent, te ukoliko ga kupite momentalno postajete saučesnik u prekomernoj potrošnji goriva i ispuštanju štetnih gasova.

Ješćete kao lovci sakupljači

Kao i uvek kada se pojavi neki „revolucionarni“ pravac u ishrani, obezbede se i stručnjaci koji tvrde da je to nešto najbolje što nam se do sada desilo. Argument jednostavno glasi da sa takvim načinom ishrane neverovatno poboljšavate zdravlje i ujedno smanjujete emisiju ugljen dioksida za jednu i po tonu godišnje.

Klimatarijanska prehrana ne zabranjuje eksplicitno konzumaciju mesa, ali savest nalaže da se ono jede što manje i što ređe, jer njegova proizvodnja ostavlja daleko veći ugljenični otisak nego voće i povrće. Dalje, preporučuje se da kupujete namirnice na „kašičicu“, ne samo zato da se ne biste gojili, već i da ne bacate hranu. Znači nema više „ne daj bože“ rezervi u ostavi i zamrzivaču, nege jedete kao lovci sakupljači, snađete se za taj dan, a sutra šta bude.

Mali izbor, nebrojene koristi

Sve u svemu, vaš izbor se svodi na sledeće. Prednjače pasulj, sočivo, orašasti plodovi, žitarice u zrnu i smeđi pirinač. I to je uglavnom to. U posebnim prilikama možete da se počastite testeninom, a ako baš morate ponekad je dozvoljeno i nešto piletine, ali da li treba naglašavati, samo od živine koja je organski uzgajana i to isključivo na obližnjim imanjima. Gde ćete to pronaći u okolini zagađenog Beograda, pitajte klimatarijance.

Ako vam je teško da razumete kakav bi bio smisao vašeg života sa ovakvom prehranom, stručnjaci vas teše da pored planete, i vi ćete imati nebrojene koristi. Klimatarijnska ishrana, uveravaju vas, kod starijih utiče na smanjenje rizika od srčanih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i autoimunih bolesti, a kod mladih na smanjenje akni i bubuljica.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar