Home VestiPolitika i društvo Kosovska policija sprovodi racije zbog rudarenja kriptovaluta

Kosovska policija sprovodi racije zbog rudarenja kriptovaluta

by bifadmin

Kosovska policija je počela da sprovodi racije nakon odluke tamošnje vlade da se u teškoj energetskoj krizi zabrani rudarenje kriptovaluta. Pravni stručnjaci na Kosovu upozoravaju da ovakva odluka nema zakonsku osnovu, jer ne postoji propis na koji bi se vlasti pozivale, budući da nacrt zakona o kriptovalutama još nije prošao u skupštini.

Sedam dana nakon što je kosovska vlada zabranila rudarenje kriptovaluta, pre svega radi uštede energije, policija je saopštila da je zaplenila oko 340 komada opreme za rudarenje kriptovaluta na tri lokacije.

U prvoj operaciji, u Južnoj Mitrovici, zaplenjeno je 67 uređaja za proizvodnju kriptovaluta, a policija je rekla da je identifikovala lokaciju u stanu gde su istražitelji pronašli osumnjičenog koji se bavi „ilegalnim aktivnostima“.

U drugom slučaju kod Podujeva, policija je zaplenila tri komada opreme za rudarenje kriptovaluta, dok je 272 komada antiminera, opreme koja služi za rudarenje kriptovaluta, oduzeto u Leposaviću.

Ministar finansija Kosova Hekuran Murati izjavio je da zaplenjena oprema u Leposaviću troši istu količinu struje kao 500 domaćinstava.

Ni u jednom slučaju nisu prijavljena hapšenja.

(Ne)zakonita odluka vlade?

Kosovska vlada je kao glavni razlog za zabranu rudarenja kriptovaluta navela tešku energetsku situaciju izazvanu svetskom energetskom krizom. Ovakva odluka je, međutim, izazvala rasprave oko toga da li je zakonski osnovana?

Ministar privrede Artane Rizvanoli je povodom zabrane rudarenja kriptovaluta koja je doneta 24. decembra prošle godine, istakao da su neophodne hitne mere za uspostavljanje energetske stabilnosti, a dva dana pre toga kosovska vlada je, zbog ozbiljne energetske krize, uvela redukcije struje.

Reagujući na ovakvu odluku, kosovski pravni stručnjak Arber Jašari je rekao za BIRN da ne postoji pravna osnova za zabranu rudarenja kriptovaluta, „s obzirom na to da nijedan poseban zakon ne reguliše ovo pitanje“.
Iako vlada ima zakonsku osnovu za preduzimanje restriktivnih mera za zaštitu energetske stabilnosti, Jašari tvrdi da to nije slučaj i kada je reč o zabrani rudarenja kriptovaluta, jer nije donet krovni zakon koji reguliše ovu oblast.

Kosovska vlada je u oktobru 2021. godine izradila nacrt zakona o kriptovalutama za koji se očekivalo da će biti usvojen u skupštini do kraja prošle godine, ali je predlog zakona još na čekanju.

Izvor: Indikator.ba

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar