Home VestiPolitika i društvo Možda je ovo poslednji čin korona virusa

Možda je ovo poslednji čin korona virusa

by bifadmin

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je da je omikron soj virusa “dao ubrzanje” novom talasu zaražavanja koronom i ocenio da će uslediti veliki pritisak na kovid ambulante, a da bi uskoro broj zaraženih dnevno mogao biti i petocifren.

U narednom periodu nas očekuje uznemirujući scenario, neće biti toliko ljudi za bolnice, rekao je Janković i naglasio kako veruje da će, kada se danas pojave brojke zaraženih, to delovati uznemirujuće i deprimirajuće. Janković je naglasio da će brojevi zaraženih biti potcenjeni, a uveren je da što hitnije treba nešto uradti, jer će efekti ovog pritiska biti mnogo više socijalni i društveni nego zdravstveni.

Omikron daje lakšu kliničku sliku

Vakcine nisu efikasne da spreče zaražavanje kod omirkona, ali štite od smrtnih ishoda i težih slučajeva, naglasio je Janković i dodao da omikron za sada daje lakšu kliničku sliku.

Prema njegovim rečima, simptomi se pojavljuju već posle dva dana, kraće traje i ono što rade zemlje u Zapadnoj Evropi je da smanjuju vreme karantina, kako ne bi svi bili na bolovanju.

Možda je ovo poslednji čin, ovako brzo i masovno završavanje, bez opterećenja zdravstvenog sistema možda znači kraj, ali niko to sa sigurnošću ne može reći, rekao je Janković.

On je naveo da na kovid odeljenju KC Niš trenutno imaju 55 pacijenata na bolničkom lečenju, ali se radi o delta soju.

Đerlek: Razgovara se i o četvrtoj dozi vakcine

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se razgovara o četvrtoj dozi vakcine protiv kovida, zbog toga što efikasnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva.

Bez obzira što nismo uspeli u većem obimu da ubedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo, a evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza, rekao je Đerlek za Blic.

Izvor: Bizlife

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar