Home VestiPolitika i društvo Ovo su države koje privlače najviše stranih turista

Ovo su države koje privlače najviše stranih turista

by bifadmin

Francuska je zemlja koju je pre pandemije posećivalo najviše turista na svetu. Istraživanja pokazuju da ju je samo u 2019. posetilo 90 miliona stranih turista. Slede je Španija, SAD, Kina, Italija, Turska i Meksiko.

Čak osam odsto svog BDP-a Francuska duguje turizmu, te je pandemija, koja je negativno uticala na industriju putovanja u celom svetu, značajno smanjila njene prihode. Naime, u prvoj polovini 2020. broj stranih turista u Francuskoj bio je prepolovljen.

Slično se desilo i sa Španijom koja je na drugom mestu ove liste, budući da je u predpandemijskoj godini privukla 83,5 miliona turista. Sjedinjene Američke Države su zauzele treću poziciju sa posetom od 79,3 miliona.

Turistički sektor je jedna od najvećih žrtava pandemije korona virusa. On je rastao gotovo bez prekida od 80-ih godina prošlog veka, sve do 2019. godine. Tada, pre četiri decenije, broj međunarodnih poseta iznosio je 277 miliona na globalnom nivou, da bi u predpandemijskoj godini dostigao 1,5 milijardi, posle čega je zabeležio drastičan pad.

Srećom, kovid restrikcije se polako ukidaju širom planete, što bi trebalo da podstakne rast turističkih poseta, ukoliko sukob oko Ukrajine ne eskalira.

Evropski komitet za putovanja smatra da će se ove godine broj turista u Evropi znatno povećati i da će dostići nivo za 20 odsto manji u odnosu na period pre pandemije. Potpun oporavak očekuju tek od 2024.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar