Home VestiEkonomija NBS: Korisnici Sberbanke ne treba da brinu, visoko je likvidna

NBS: Korisnici Sberbanke ne treba da brinu, visoko je likvidna

by bifadmin

Sberbank Srbija visoko je likvidna i dobro kapitalizovana i ona posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Srbiji, saopštila je Narodna banka Srbije uveravajući građane koji posluju sa ovom bankom da ne treba da brinu. Osim toga, AIK Banka je dobila danas saglasnost NBS i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje Sberbank Srbija. To znači da će ova banka ubuduće biti u domaćem vlasništvu. 

NBS se oglasila povodom mera Evropske centralne banke i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka prema austrijskoj Sberbank Europe AG, koja je vlasnik Sberbank Srbija. Centralna banka je navela da su osnovni izvori finansiranja Sberbank Srbija obezbeđeni na domaćem tržištu i da se navedene odluke ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija.

U tom smislu stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita su u potpunosti očuvani, istakla je NBS, uz podsećanje da su i dinarski i devizni depoziti klijenata u bankama, u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju depozita, osigurani do iznosa od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Ako bi bilo neophodno, NBS je navela da će preduzeti sve potrebne mere koje ima na raspolaganju u cilju očuvanja stabilnosti poslovanja banke, a time i monetarne i finansijske stabilnosti, odnosno makroekonomske stabilnosti u celini.

Centralna banka na raspolaganju ima i čitav niz instrumenata i regulatornih mera kojima može da reaguje brzo i efikasno i da time obezbedi likvidnost, odnosno ispunjenje svih obaveza ove banke prema deponentima u svakom trenutku.

Novi vlasnik Sberbanke

Osim toga, vlasništvo nad Sberbank Srbija dobija AIK Banka, čime će povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na čak 9 odsto.

Uspešnim završetkom procesa koji je iniciran prošle godine, AIK Banka će uvećati svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizčkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijarde evra.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar