Home VestiPolitika i društvo Rusija najavljuje otvaranje ukrajinskih luka

Rusija najavljuje otvaranje ukrajinskih luka

by bifadmin

Zbog sve izglednije nestašice hrane u svetu, Rusija je otvorila luku u Mariupolju za strane brodove, a navodno razmatra i deblokiranje ostalih ukrajinskih pristaništa.

Da podsetimo, tri meseca se vodila bitka oko Mariupolja, i pošto ga je Rusija zauzela, neko vreme je deminirala prostore luke kako bi je opet mogla pustiti u funkciju. Sada je ta luka puštena u rad.

Prethodno je ruska vojska blokirala važne ukrajinske luke iz kojih je ta zemlja, inače jedan od značajnih svetskih proizvođača žitarica, izvozila svoje proizvode. To je bio jedan od povoda za rast cena hrane na globalnom nivou i za najavu nestašica.

Međutim, sada, bar sudeći prema ruskoj medijskoj agenciji Interfax, iz ruskog Ministarstva odbrane obećavaju da će dozvoliti stranim komercijalnim brodovima da isplove iz luka u Crnom i Azovskom moru. Rusija je naime najavila otvaranje bezbednog koridora kojim će moći da se odvija trgovina.

Prema rečima njegovih zvaničnika, trenutno se 70 inostranih plovila iz 16 zemalja nalazi u ukrajinskim lukama, uključujući i one u Odesi, Kersonu i Majkolejvu. U narednim danima očekuje se da će bar pet brodova dobiti siguran prolaz ka destinacijama na koje su se zaputili.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar