Home VestiEkonomija Amerika ima plan kako izvoziti žitarice iz Ukrajine, samo se ne zna ko bi mogao da ga realizuje

Amerika ima plan kako izvoziti žitarice iz Ukrajine, samo se ne zna ko bi mogao da ga realizuje

by bifadmin

Poljski ministar poljoprivrede tvrdi da je američki plan za izvoz žita iz Ukrajine preko Poljske zanimljiv ali veoma kompleksan i da će za započinjanje njegove realizacije biti potrebno bar nekoliko meseci.

Da podsetimo, Rusija je još na početku rata blokirala ukrajinske luke koje su služile za izvoz različite robe, a ponajviše hrane, iz ove zemlje koju nazivaju “žitnicom Evrope”. Istini za volju, nedavno ih je osposobila ali za izvoz žitarica sebi, a ne u svet. Ukrajince doduše vređa njihov termin “izvoz” jer oni smatraju da je reč o krađi.

Vozovi umesto brodova

Američki predsednik Džozef Bajden međutim ima ideju kako bi Ukrajina mogla da nastavi sa izvozom žitarica, a da ne zavisi od Rusije. Tako što bi se na njenoj granici sa Poljskom izgradili privremeni silosi za skladištenje ukrajinskih žitarica.

Razlog za prebacivanje žitarica u silose je taj što bi Ukrajina morala ovu robu da dovozi vozom, ali njeni vozovi od poljske granice ne bi mogli da nastave pošto su ukrajinske šine šire od železničkih pruga u EU. Dakle, žitarice bi iz njih morale biti premeštene, a najbolje bi bilo da poljske vozove čekaju u silosima. Dalje bi, do krajnjih korisnika, bile prevožene prugama, drumom i preko poljskih luka.

Međutim, poljski ministar poljoprivrede Henryk Kowalczyk tvrdi da bi izgradnja tih silosa mogla trajati četiri meseca. Ipak, smatra on, nešto se mora uraditi po ovom pitanju, jer će blokada izvoza iz Ukrajine dovesti do gladi u Severnoj Africi i na Bliskom Istoku, što bi moglo izazvati novi izbeglički talas u Evropu. A stav Poljske o ovoj vrsti migracija svi dobro znamo.

I Rumunija bi mogla biti destinacija za deo ukrajinskih žitarica, ukoliko se pronađe način da se one transportuju u tu zemlju. Međutim rumuski predsednik Klaus Iohannis kaže da je transport ukrajinskog izvoza kroz tu zemlju “logistički izazov epskih razmera”.

Sva je prilika da će, dok okolne zemlje nađu način da prihvate ukrajinske žitarice, veliki deo njih već biti u Rusiji.

Izvor: Geopolitika, Politico

Foto: Jim Witkowski, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar