Home VestiPolitika i društvo Suočavanje sa klimatskim promenama i hladna kafa koja nije kafa

Suočavanje sa klimatskim promenama i hladna kafa koja nije kafa

by bifadmin

Budući da su, zbog kilmatskih promena, nestašice kafe sada već neminovnost, američka kompanija Atomo počela je da proizvodi ovaj popularni napitak bez biljke kafe.

Posle mesa i mleka napravljenih od biljaka ili drugih sirovina među kojima je čak i pivo, inovacije u prehrambrenoj industriji ne bi trebalo mnogo da nas iznenađuju. Ipak, novi izum se bitno razlikuje od do sada pomenutih. Naime, dok ekološki osvešćeni proizvođači i organizacije konstantno upumpavaju milione dolara u proizvodnju hrane koja je biljnog porekla, jedan projekat uradio je suprotno – kreirao je kafu bez biljke koja rađa njen plod. Doduše, koristio je jednu drugu biljku u tom poduhvatu, onu koje ima više i koja neće podneti najveći teret globalnog zagrevanja.

Kafa od urme

U pitanju je kompanija Atomo koja je svoj posao pokrenula pomoću Kikstartera. Nedavno je objavila da je prikupila 40 miliona dolara od tri velike poljoprivredne tehnološke firme za dalju komercijalizaciju svog osnovnog proizvoda.

A taj proizvod je zamena za kafu napravljena od prerađenog semena urmi u kombinaciji sa nekim drugim sastojcima kao što su grožđe, cikorija, kofein iz čaja isl. Na ovaj način, kažu iz Atoma, u proizvodnji kafe se smanjuje emisija ugljenika za 93 odsto i potrošnja vode za 94 procenata.

Ovde je važno napomenuti da naučnici krive proizvođače kafe za veliki doprinos klimatskim promenama. Oni najavljuju da će regioni u kojima se gaji ova poljoprivredna kultura biti drastično pogođeni uticajem klimatskih promena, zbog čega procenjuju da će se uzgoj biljaka koje rađaju zrna kafe do 2050. prepoloviti. To znači da će se cena kafe u budućnosti povećati i da verovatno nećemo svi moći da je priuštimo u količinama u kojima je sada konzumiramo.

No, jedno od rešenja za ovaj problem nudi kompanija Atomo, ali samo kada je u pitanju hladna kafa. Za toplu kafu ćemo još morati da gledamo u Brazil i nadamo se da će usevi biti u boljem stanju nego što je najavljeno.

Izvor: Food and wine

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar