Home VestiIT i nauka Poljoprivrednici i hakeri udruženi u borbi protiv pametnih mašina

Poljoprivrednici i hakeri udruženi u borbi protiv pametnih mašina

by bifadmin

Širom sveta poljoprivrednici se udružuju kako bi svoje pametne traktore zaista učinili svojima, zato što ne žele da budu zavisni od njihovih proizvođača koji im već godinama ne dopuštaju da sami popravljaju ili nadogađuju svoje mašine.

Pokret nezvanično prozvan “pravo na popravku” okuplja veliki broj farmera koji se, u želji da unaprede svoja potrošačka prava, zalažu da im se vrati mogućnost da pošto kupe neku mašinu sami odlučuju gde i kako će je popravljati. Trenutno je sva moć u rukama proizvođača tih mašina, budući da oni jedini imaju pristup njihovim softverima, koji upravljaju svim funkcijama traktora. Drugim rečima, u rukama proizvođača traktora nalazi se ključ bez kojeg je nemoguće pokrenuti popravku mašine.

Međutim, na ovogodišnjoj hakerskoj konferenciji DEF CON haker pod imenom Sick Codes “otključao” je softver pametnog traktora marke John Deere i na taj način njegovim korisnicima omogućio da sami vrše određene popravke, odnosno da ne moraju za svaku intervenciju ići u servis proizvođača ove mašine.

Pomenuti haker izjavio je da je ovo akt “oslobađanja traktora” a potom je kompanija John Deere saopštila da blisko sarađuje sa partnerima za sajber bezbednost i “prihvata savete etičke hakerske zajednice” kako bi ostala na liderskoj poziciji u ovoj industriji.

Izvor: The Conversation

Foto: Chris Robert, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar