Home VestiIT i nauka Srbiji je potrebno bar 15.000 novih IT inženjera do 2025. godine

Srbiji je potrebno bar 15.000 novih IT inženjera do 2025. godine

by bifadmin

Srbiji nedostaje oko 15.000 mladih IT inženjera u naredne tri godine kako bi mogla da razvije ovu delatnost i bude konkurentna u svetu, rekao je Dejan Đokić, član Upravnog odbora jedne od najvećih softverskih kompanija u jugoistočnoj Evropi Asseco SEE (ASEE) na konferenciji „Izazovi na tržištu IT kadrova“.

„Prema podacima iz 2021. godine, u Srbiji je bilo oko 48.000 zaposlenih u IT sektoru, a u septembru i oktobru ove godine će ih biti 53.000. Domaće IT tržište, isto kao i evropsko, beleži fantastičan rast koji za sobom povlači i sve primetniji nedostatak kadrova. Zato je privlačenje 5.000 novih informatičkih inženjera za potrebe razvoja domaćeg IT sektora svake godine vrlo zahtevan zadatak, jer se naše firme za njih takmiče sa najvećim evropskim i svetskim kompanijama,“ naveo je Đokić.

On je takođe istakao da je, od ukupnog broja IT stručnjaka koji rade u Srbiji, dve trećine angažovano u autsorsingu, odnosno u kompanijama koje posluju kod nas, a koje su dobavljači za inostrane kompanije.

„Moramo imati u vidu da su zaposleni u autsorsingu poslovno ‘otišli’, jer razvijaju neke druge države i neke druge programe, a da samo trećina ukupnog IT kadra koja radi za domaći privredu može da doprinese njenom daljem razvoju. Trenutno je trend da nam četvoro od petoro mladih nakon fakulteta odlazi u autsorsing. Zato je izuzetno važno da u narednom periodu obezbedimo dovoljan broj stručnjaka čiji je rad usmeren na razvoj domaće IT industrije. Takođe je neophodno i povećati ulaganja u domaćem IT sektoru sa sadašnjih 730 miliona evra godišnje na milijardu evra kako bi se ispunio ovaj cilj,“ rekao je Đokić.

Foto: RAEng_Publications, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar