Home VestiEkonomija Šta jak dolar znači za kriptovalute?

Šta jak dolar znači za kriptovalute?

by bifadmin

Rastuća snaga američkog dolara mogla bi da izvrši veći pritisak na smanjenje cena kriptovaluta, koje su već pretrpele štetu zajedno s drugim rizičnim sredstvima. Bitcoin je, na primer, već izgubio skoro 60% svoje vrednosti od početka godine do danas.

U poslednjih nekoliko meseci, dolar DXY je dospio na istorijski visok nivo u odnosu na svoje glavne rivale iz svetske korpe valuta.

Britanska funta u petak je pala na najniži nivo u odnosu na američki dolar od 1985. godine, trgovajući se za čak 1,14 dolara. U julu, evro je pao ispod pariteta u odnosu na dolar po prvi put u skoro 20 godina, pre nego što se vratio na pređašnji nivo. Ranije ovog meseca, japanski jen je takođe pao na najniži nivo u odnosu na američki dolar od 1998. godine.

Dolar je imao koristi od toga što su američke Federalne rezerve podigle kamatne stope brže od drugih velikih centralnih banaka, kažu analitičari.

„To međunarodnim investitorima daje prostor da vjeruju da će SAD biti pravo mjesto za ulaganje, jer neće dozvoliti da inflacija izmakne kontroli“, ocijenio je Majk Vogelzang, glavni investicioni službenik u Captrustu.

U međuvremenu, SAD “vjerovatno neće pasti u recesiju duboku kao u, recimo, Nemačkoj, Engleskoj ili Velikoj Britaniji”, smatra je Vogelzang.

Zašto je dolar važan za kripto

Prevlast dolara je štetan za kriptovalute, pri čemu se većina trgovanja bitkoinima odvija u odnosu na dolar. Oko 70% obima trgovine između bitkoina i fiat valuta odvija se u upravo u američkoj valuti. Najveća kriptovaluta pala je 14% u protekloj sedmici i skoro 60% od početka godine, prema podacima CoinDeska.

Što je još gore za kriptovalute, rast dolara će se verovatno nastaviti.

Prema riječima Marte Rejes, šefice istraživanja na kripto berzi Bequant, jedini smer u kojem dolar može ići je samo rast. Ona ističe energetsku krizu u Evropi, politiku negativnih stopa u Japanu i kinesku politiku nultog Covid-a kao faktore koje značajno utiču na vrednost valute.

Ima i nešto drugačijih mišljenja. Tod Morgan, predsednik i partner u Bel Air Investment Advisorsu očekuje iznenađenja kada je kurs dolara u pitanju.

“Vjerujem da će dolar već sjledeće godine ponovo početi da pada na realnije nivoe vrednosti. Ovde zadržavam rezervu, jer dalja kamatna politika Feda, koju je teško predvidjeti u ovom momentu na srednji rok, može značajno uticati na vrijednost dolara”, kazao je Morgan.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar