Home VestiEkonomija Steklarna Hrastnik preuzima Srpsku fabriku stakla Paraćin

Steklarna Hrastnik preuzima Srpsku fabriku stakla Paraćin

by bifadmin

Slovenačko preduzeće za razvoj i proizvodnju staklene ambalaže „Steklarna Hrastnik“, preko svog vlasnika GlobalGlash iz Švajcarske, preuzima Srpsku fabriku stakla (SFS) Paraćin.

U saopštenju staklare stoji da će investicijom u SFS Paraćin, koja je pre preuzimanja bila u stečaju i predmet nacionalnog programa revitalizacije staklarske industrije u Srbiji, GlobalGlash grupa povećati proizvodne kapacitete (odmah za do 300 tona stakla/dnevno) i asortiman proizvoda.

Srpska fabrika stakla će, ističe se, u sinergiji sa slovenačkom staklarom, moći da nastavi svoju dugogodišnju tradiciju i orijentaciju ka stalnom unapređenju postojećih i uvođenju novih tehnologija sa jasnim te dugoročnim razvojnim ciljevima.

Generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas kaže da će glavni deo proizvodnje u Srbiji ostati vezan za standardni kvalitet stakla za prehrambenu industriju, potrebe srpskog tržišta i isporuke na tržišta Jugoistočne Evrope gde, kako navodi, primećuju nedostatak ponude.

„Deo asortimana biće premešten iz Slovenije u paraćinsku fabriku, a na taj način nameravamo da podignemo nivo kvaliteta, dodatu vrednost i profitabilnost srpske fabrike. U međuvremenu, najveći deo izvoza Steklarne Hrastnik će i dalje da bude usmeren na strateška tržišta zapadne Evrope i staklo premium i super-premium kvaliteta“, pojasnio je Čas.

Ova grupa inače ima ambiciozne planove za rast na evropskom tržištu stakla, za šta će u narednim godinama nameniti više od 100 miliona evra investicija u dalju modernizaciju i širenje poslovanja u Sloveniji, kao i u Srbiji, gde se u budućnosti planira povećanje proizvodnih kapaciteta na 1150 tona stakla/dnevno, piše u saopštenju.

Foto: Linderat, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar