Home VestiPolitika i društvo Prošle godine u Kolumbiji zasađeno najviše koke otkad postoje merenja

Prošle godine u Kolumbiji zasađeno najviše koke otkad postoje merenja

by bifadmin

Ujedinjene nacije saopštile su da su zasadi koke (biljke od koje se pravi kokain) prošle godine u Kolumbiji povećani čak za 43 odsto.

To znači da je ona tada zasađena na čak 204.000 hektara, što ovoj zemlji potvrđuje neslavnu titulu najvećeg svetskog proizvođača kokaina. Ovo je najveći zabeležen broj zasada koke od 2001. godine, otkada UN sprovode ova merenja.

Kokain koji se od nje proizvodi najčešće ne završava na tom kontinentu, već se izvozi u u Evropu i SAD, gde ima najviše konzumenata ove droge.

Inače, već godinama se ova latinoamerička država trudi da suzbije uzgoj koke najavljujući podsticaje poljoprivrednicima koji se preorijentišu na uzgoj drugih poljoprivrednih kultura, međutim izgleda da njeni napori nisu urodili plodom. Takođe, 2015. godine je pokrenuta akcija zaprašivanja iz vazduha kako bi se uništila polja koke, međutim ona je morala biti obustavljena pošto se ispostavilo da je herbicid koji je tada korišćen kancerogen i da zagađuje zemljište. Od tada raste broj zasada, da bi prošle godine oborio sve zvanične rekorde.

Inače, uzgoj koke u Kolumbiji ozbiljno preti da ugrozi biodiverzitet jer doprinosi ubrzanoj deforestaciji. Gotovo polovina plantaža koke nalazi se u specijalnim zonama očuvane prirode, uključujući i prirodne rezervate.

Foto: LoggaWiggler, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar