Home VestiEkonomija Svet koristi više uglja nego ikad

Svet koristi više uglja nego ikad

by bifadmin

Na planeti se ove godine koristilo najviše uglja u istoriji, tačnije preko osam milijardi tona, što je za 1,2 odsto više nego 2021. godine, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (MAE).

Ugalj je inače jedno od najprljavijih goriva – on u vazduh ispušta više zagađujućih hemikalija nego ostali energenti – i zato se ekolozi već godinama bore protiv njegove upotrebe.

Međutim, u toj borbi odmaže im ukrajinska kriza zbog koje je smanjena isporuka ruskog prirodnog gasa u zapadne zemlje. Zbog nestašice ovog energenta naime mnoge države morale su da se okrenu uglju. Zato svet sada koristi više uglja nego ikada ranije, a prognozira se da će se ovi nivoi njegove potrošnje zadržati do 2025.

Što se tiče malo konkretnijih podataka, MAE objavljuje da se, zbog usporavanja ekonomije, u 2022. smanjila upotreba uglja u industrijskim pogonima – npr. u proizvodnji metala – ali je porasla u proizvodnji električne energije. Prema podacima ove agencije, upotreba uglja u proizvodnji struje će ove godine porasti za dva odsto, a u industriji će biti smanjena za jedan procenat.

Povećana tražnja za ugljem je dovela i do rasta njegove cene na svetskom tržištu, pa je vrednost tog energenta ove godine porasla za 70%.

Izvor: Barrons

Foto: Adriano Ruiz, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar