Home VestiZabava Na Filipinima je kao valuta plaćanja počeo da se koristi – luk

Na Filipinima je kao valuta plaćanja počeo da se koristi – luk

by bifadmin

Dobro ste pročitali, cena luka u ostrvskoj državi Filipini je toliko porasla da su prodavnice počele da prihvataju ovo povrće umesto novca.

Svake subote u trgovinskom lancu Japan Home Centre u Manili građani mogu kupovati razne potrepštine za kuću poput osveživača vazduha, keramičkih vaza, postolja za sveće isl, plaćajući ih lukom.

Kupci dolaze sa komadima ovog povrća u džepovima i gledaju šta se može pazariti za njegovu cenu. Vrednost jednog luka u toj radnji je 88 filipinskih pezosa. Jedan evro inače vredi 58,8 pezosa.

Međutim, postoji ograničenje – u radnji se može kupiti maksimalno tri proizvoda za luk, a ostatak robe se mora platiti u novcu. Da nije tako, možda bi kupci dolazili sa džakovima luka a Japan Home Centre bi morao da otvori dodatni magacin za lagerovanje ovog povrća.

Šalu na stranu, ovaj metod plaćanja ustanovljen je na Filipinima kada je cena luka drastično porasla, i učinila ga skupljim od mesa. Ta država je naime veliki uvoznik luka jer ga ne proizvodi u dovoljno velikim količinama, a luk je gotovo neizostavni sastojak većine lokalnih jela.

Ovo nije prvi takav primer u skorijoj istoriji, Filipini su imali i mnogo drastičnije primere razmene „u naturi“, poput svojevrsne trampe zdravstvenih radnika za vakcine protiv korona virusa.

Foto: costanzimarco, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar