Home VestiEkonomija Proizvodi kreativnih industrija povećale izvoz

Proizvodi kreativnih industrija povećale izvoz

by bifadmin

Sektor kreativnih industrija je u analiziranom periodu ostvario udeo od  5,8 do 6,3 odsto u BDP-u Srbije, dok je u periodu od 2016. do 2023. godine broj zaposlenih u sektoru porastao za 37 odsto, a ukupan izvoz za čak 81 odsto i što je u 2021 činilo 2,5 odsto ukupnog izvoza Srbije, navodi se u najnovijem izveštaju „Analiza ekonomskih efekata sektora kreativnih industrija na ekonomiju Srbije“ koju je sproveo Ekonomski fakultet u Beogradu.

Prema podacima pomenutog izveštaja, a imajući u vidu udeo u bruto društvenom proizvodu, sektor ekonomija zasnovanih na znanju na nivou je udela sektora finansijskih delatnosti i na istom nivou kao udeo sektora građevinarstva. Odlični rezultati posebno su vidljivi u izvozu proizvoda kreativnih industrija, pa u odnosu na 2016. godinu rast iznosi 81 odsto, dok u odnosu na 2019. godinu nominalni rast ukupnog izvoza sektora iznosi čak 14 odsto i predstavlja veliki uspeh s obzirom da se radi o periodu pandemije. Učešće kreativne industrije u ukupnom izvozu Srbije u 2021. godini iznosilo je 2,5 odsto ili preko 648 miliona dolara.

„Kreativne industrije, koje u prvi plan stavljaju intelektualni kapital Srbije, pokazale su fleksibilnost i otpornost ka kriznim situacijama na globalnom i lokalnom tržištu, a kontinuirane stope rasta glavnih ekonomskih pokazatelja ističu njihovu veliku važnost za ekonomiju Srbije. Pored toga, kreativne industrije dodaju vrednosti na tradicionalne grane privrede, utiču na celokupnu transformaciju i same privrede, ali i društva u celini“– ističe dr Igor Kovačević, docent na Ekonomskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu koji se nalazi na čelu tima za izradu analize.

 Kreativna industrija u Srbiji generišu sve veći broj radnih mesta

Istovremeno, kreativne industrije u Srbiji generišu sve veći broj radnih mesta – 41.000 više zaposlenih nego pre 2016 godine, i 19,000 zaposlenih više nego 2019 godine, te sada obuhvata 155.138 radnih mesta, što je 7% ukupnog broja zaposlenih u Srbiji,- među kojima su čak 49 odsto žene, 45 odsto visokobrazovani, a 60 odsto mladi uzrasta od 25 do 45 godina.

“Na uspešan i ubrzan razvoj sektora kreativnih industrija u Srbiji najbolje ukazuje porast broja registrovanih privrednih subjekata koje se bave nekom od 50 delatnosti iz sektora kreativnih industrija, inovacija i ekonomija zasnovanih na znanju – u 2021. godini ukupan broj privrednih subjekata bio je 55.755, što je povećanje od 11 odsto u odnosu na 2019. godinu. Ovaj broj predstavlja 13-15 odsto ukupnog broja preduzetnika i privrednih društava u Srbiji, odnosno podrazumeva da je svaki u proseku sedmi preduzetnik, odnosno šesto privredno društvo upravo u domenu kreativne industrije“, ističe Kovačević.

Delatnosti sa najvećim brojem novoosnovanih privrednih društava i preduzetnika su računsko programiranje (1.762 privrednih društava i 1.818 preduzetnika), inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje (464 privrednih društava i 1.466 preduzetnika), konsultantske delatnosti u informacionim tehnologijama (424 privrednih društava) i specijalizovane dizajnerske delatnosti (1.081 preduzetnika), zatim proizvodnja kinematografskih dela i TV programa (707 preduzetnika).

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar