Home VestiPolitika i društvo Posle isteka roka ne treba jesti sledeću hranu

Posle isteka roka ne treba jesti sledeću hranu

by bifadmin

Mnoge namirnice mogu da se koriste posle isteka roka, ali neke nikako ne smeju da pronađu put do trpeze. Stručnjaci savetuju da posebno budete oprezni kada su u pitanju meso i mlečni proizvodi.

Meki sirevi

Koliko traju: jednu do dve nedelje, u zavisnosti od vrste

Tvrđi sirevi kao što su čedar ili gauda imaju duži rok trajanja u frižideru jer je teže da ih bakterije i plesni napadnu. Međutim, kada se otvore, tvrdi i prerađeni sirevi traju oko tri do četiri nedelje, prema Akademiji za ishranu i dijetetiku.

Ali, sirevi poput rikote, krem sira ili kozjeg sira podložniji su bakterijama i treba ih baciti na prvi znak kvarenja ili čim istekne rok trajanja. Po pravilu, što je sir mekši, to je kraći rok trajanja, tako da krem sir ima najviše dve nedelje, a rikota nedelju dana, kažu stručnjaci Akademije za ishranu i dijetetiku, prenosi Readers digest.

Namazi i sosovi u teglama

Koliko traju: mesec dana ili godinu dana, u zavisnosti od namaza, bacite ih ako promene boju

Može izgledati kao da namazi i sosovi traju zauvek, ali samo zato što su u staklenoj tegli skrivenoj u hladnom frižideru ne znači da su nedodirljivi za bakterije.

„Kada otvorite poklopac, taj sigurnosni pečat je slomljen i trebalo bi da koristite taj namaz na vreme“, kaže Krendal.

Senf može da izdrži i do godinu dana u frižideru, ali bacite salsu nakon mesec dana, majonez nakon dva dana, roštilj sos nakon četiri meseca i kečap nakon šest, prema njujorškom Ministarstvu poljoprivrede. Međutim, ako primetite da voda pluta na vrhu sosa, promenu boje ili čudne mirise, najbolje je da ga bacite bez obzira koliko dugo je bio u frižideru.

Krompir salata

Koliko traje: tri do pet dana

Slično namazima u teglama, salate od krompira, tunjevine ili jaja su podložnije bakterijama.

Hladno ceđeni sok

Koliko traje: pet dana nakon otvaranja, ali može trajati i do 30 dana ako je prošao kroz obradu pod visokim pritiskom.

Sveži, neobrađeni sokovi su neverovatno popularni među onima koji vode računa o zdravlju jer su bogati hranljivim sastojcima, ali je važno da ih konzumirate vrlo brzo nakon kupovine. Za razliku od tipičnih prerađenih sokova, sveže ceđeni sokovi nisu pasterizovani, što ih čini mnogo sklonijim bakterijskoj kontaminaciji. Neki hladno ceđeni sokovi se tretiraju obradom pod visokim pritiskom, koja se ponekad naziva hladnom pasterizacijom. Ovo može produžiti rok trajanja svežeg soka na oko 30 dana, a obično su u redu kada se pravilno čuvaju u frižideru pet dana nakon otvaranja.

Sveže meso

Koliko traje: Ravnajte se po datumu prodaje mesa

Morate da ga pojedete ili da ga zamrznete kada dođete kući.

Etikete govore kada je poslednji dan kada treba da pojedete meso, ali je rok drugačiji ako je meso zamrznuto. Čest je slučaj kontaminacije mesa salmonelom. Zato birajte pažljivo od koga kupujete meso i jedite ga najbolje dok je sveže.

Borovnice

Koliko traju: Između tri dana i dve nedelje, u zavisnosti od vrste bobica

Bilo da ih kupujete u prodavnici ili na pijaci, bobice imaju kratak vek. Maline i jagode su dobre samo oko tri dana nakon kupovine, dok borovnice mogu da traju i do dve nedelje. Ako želite da vam traju duže, zamrznite ih.

Izvor: Politika/021.rs

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar