Home VestiPolitika i društvo U zoni siromaštva dva miliona radnika, penzionera i dece

U zoni siromaštva dva miliona radnika, penzionera i dece

by bifadmin

Socijalne razlike neprihvatljive, ukazuje ASNS na Međunarodni dan socijalne pravde

Gotovo dva miliona radnika, penzionera, dece nalazi se u zoni siromaštva, a više od 700.000 je izrazito siromašno, saopštila je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata povodom Međunarodnog dana socijalne pravde.

„To je dovelo do toga da se formira kultura nepoverenja i naučene bespomoćnosti i postojeće stanje je neodrživo. Socijalne razlike ne samo da su neprihvatljive, već je enormno socijalno raslojavanje uzrok velikih podela koje se reflektuju na sve aspekte politike, ekonomije, kulture, obrazovanja, a pre svega, na svakodnevni život, upozorava ASNS.

ASNS zahteva da se sve politike države redefinišu i da se u osnovu, kao princip i cilj, stavi socijalna država i preraspodela stvorenog bogatstva sa korporacija, banaka i pojedinaca na one, koji stvaraju društveni proizvod, narod, radnike i njihove porodice. To je jedini način da se stvori pravednije društvo jednakih šansi i obnovi, bitno narušena, socijalna kohezija.

„Socijalna pravda je ideja vodilja i pokretač fundamentalnih promena kroz celu istoriju civilizacije i društva. Težnja i potreba za socijalnom pravdom, od predistorijskog društva do savremenog sveta, u osnovi ostala je ista, pravična i poštena raspodela društvenog bogatstva. Problem je što socijalnu pravdu gotovo svi prihvataju kao društvenu vrednost, ali sa suprotnim shvatanjem njenog sadržaja“, nvaodi se u saopštenju ASNS.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar