Home VestiEkonomija Azijski investitori tuže Švajcarsku zbog načina na koji je rešavala problem Credit Suisse banke

Azijski investitori tuže Švajcarsku zbog načina na koji je rešavala problem Credit Suisse banke

by bifadmin

Udruženi azijski investitori podneli su kolektivnu tužbu protiv švajcarske vlade zbog načina na koji je ona rešavala probleme u kojima se našla Credit Suisse banka.

Da podsetimo, ovog marta švajcarske vlasti primorale su posrnulog bankarskog giganta da se spoji sa UBS-om kako bi sprečile veći udar na bankarsko tržište. Taj potez učinio je bezvrednim obveznice koje su prethodno vredele 17 milijardi dolara, a koje su držali pojedini azijski investitori. U pitanju su bile nešto rizičnije obveznice koje su nosile velike prinose.

Investitori su, pretpostavlja se, bili upućeni u to da se u situacijama kada se izdavaoc obveznica nađe u problemu njihova vrednost može svesti na nulu. Ipak, odlučili su se da pravdu potraže na sudu. U njihovoj tužbi stoji da je najveći problem prilikom spajanja Credit Suisse-a i UBS-a ležao u tome što su prekršeni prioriteti prilikom isplate kompenzacija. Investitori smatraju da je prvo trebalo da budu isplaćeni oni pa tek onda akcionari posrnule banke.

Oni takođe osušuju i rukovodstvo Credit Suisse banke koje ih je ohrabrivalo da ulažu u njene obveznice, čak i u trenucima kada je bilo jasno da se ova banka nalazi u problemu.

Izvor: CNBC

Foto: WilliamCho, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar