Home VestiEkonomija Republika Srpska: Prvo dali milione kako bi se rešili viška radnika, zatim počeli ponovo da zapošljavaju

Republika Srpska: Prvo dali milione kako bi se rešili viška radnika, zatim počeli ponovo da zapošljavaju

by bifadmin

U prošloj, izbornoj godini većina zavisnih preduzeća u sklopu „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) povećala je broj zaposlenih, što dovodi u pitanje opravdanost ranije isplaćenih otpremnina za dobrovoljni odlazak koji je ovaj sistem koštao na desetine miliona maraka, piše Capital.ba.

Primera radi, preduzeće Rudnik i termoelektrana (RiTE) „Ugljevik“ isplatilo je oko tri miliona maraka radnicima koji su se odlučili da dobrovoljno napuste preduzeće, a otpremnine su išle i do 25.000 maraka. Međutim, kako se to vidi iz finansijskog izvještaja za prošlu godinu, novi radnici ponovo pristižu u preduzeće. Naime, na kraju 2021. godine u ovom kolektivu je radilo 1.899 ljudi, dok se zaključno sa 2022. godinom taj broj popeo na 1.925. Trend rasta se nastavio i u ovoj godini pa je krajem prvog kvartala broj zaposlenih bio 2.006 što je za 107 više nego u spomenutoj 2021. godini.

Zapošljavalo se i u Rudniku i termoelektrani (RiTE) „Gacko“. Preduzeće koje je trebalo da „prodiše“ odlaskom nepotrebnih radnika, u prošloj godini je primilo 52 nova, nametnuvši sebi novi trošak i obavezu što će uz loš kvalitet uglja i zastarelu mehanizaciju dodatno otežati poslovanje.

Raste broj radnika, pada dobit

„Hidroelektrane na Drini“ su se u prošloj godini „pojačale“ za 22 nova radnika. Međutim, više zaposlenih nije dalo bolji rezultat. Dobit u prvom kvartalu ove godine bila je nepunih 600.000 maraka, dok je u istom periodu prošle ona bila veća od milion KM.

Na platnom spisku banjalučke „Elektrokrajine“ krajem marta ove godine je bilo 1.336 radnika. U prvom kvartalu 2022. godine bilo ih je 1.308, što znači da je zaposleno 28 novih ljudi. Nedavno je ovo preduzeće krenulo u proceduru za dobijanje kredita od pet miliona maraka, kako bi krpilo rupe u poslovanju. Na sve to izveštaj za prva tri meseca ove godine pokazuje minus od 700.000 maraka, dok je u uporednom periodu prošle godine ostvarena dobit od 1,4 miliona maraka.

„Elektro – Bijeljina“ je krajem 2021. godine imala 639 radnika, dok se krajem prošle godine taj broj popeo na 715, što je više za 76.
Broj radnika se povećavao i kod „Hidroeletrana na Vrbasu“ i u „Elektro Doboju“.

Mali broj preduzeća u okviru ERS-a pak funkcionisao je potpuno drugačije – neka od njih su smanjivala broj radnika ali im je dobit rasla.

“Energetskim sistemom upravlja politika”

Ekonomista Damir Miljević smatra da će broj zaposlenih i dalje rasti, sve dok se sistem ne uruši.

„Sve to je posledica toga što energetskim sistemom upravlja politika. Ovo što rade je presipanje iz šupljeg u prazno, pa je neophodno menjati ovaj model. Za sada namere za promene nema ni na vidiku“, kaže on.

Dejan Tovilović

Izvor: Capital.ba

Foto: Robert Gourley, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar