Home VestiZabava Gladni posetilac pojeo umetničko delo izloženo u muzeju

Gladni posetilac pojeo umetničko delo izloženo u muzeju

by bifadmin

Jedno od umetničkih dela izloženih u Leum muzeju u Seulu – bananu zalepljenu selotejpom za zid – pojeo je gladni posetilac.

Reč je o delu italijanskog konceptualnog umetnika Mauricija Katelana koje je pre nekoliko godina podiglo prašinu u javnosti budući da je reč o svežoj banani zalepljenoj za zid najobičnijom lepljivom trakom. Iako ovo umetničko delo ne može imati rok trajanja poput Ticijanovih slika ili Mikelanđelovih skulptura, ono je prodato za 120.000 dolara.

Katelanovo umetničko delo sa bananama postoji u tri varijante i ta edicija se zove “Komičar”. Jednu od tih zalepljenih banana Katelan je izložio i u pomenutom muzeju u Južnoj Koreji, međutim gladni posetilac, student Noh Hjun-su, bio je slobodan da se posluži. Tako je Katelanovih 38 dela izloženih u Leumu spalo na 37.

Na pitanje zašto je to uradio, student je naveo da tog jutra nije stigao da doručkuje te je glad utolio izloženom bananom, a uostalom, budući da umetnika smatra borcem protiv autoriteta, mislio je da će njegov čin “pobune protiv pobune” biti simpatičan umetniku.

Kastelan međutim uopšte nije reagovao na ovaj čin pobune, a njegovo umetničko delo ubrzo je osveženo novom bananom. Kao što uostalom osoblje muzeja čini na svaka tri dana, jer bi u suprotnom to voće potamnelo i propalo.

Izvor: Food and wine

Foto: Louis Hansel, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar