Home VestiIT i nauka Kompanija Meta kažnjena sa 1,2 milijarde evra zbog kršenja privatnosti korisničkih podataka

Kompanija Meta kažnjena sa 1,2 milijarde evra zbog kršenja privatnosti korisničkih podataka

by bifadmin

Evropski regulator kaznio je kompaniju Meta rekordnim iznosom od 1,2 milijardi evra zbog kršenja pravila o privatnosti podataka njenih korisnika.

Ovde je reč o postupku koji je pokrenula irska Komisija za zaštitu privatnih podataka koja je zadužena da nadzire sprovođenje Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Komisija je u prethodnim godinama otkrila da je američka kompanija kršila propise o zaštiti korisničkih podataka i transferisala ih na neadekvatan način u svoju matičnu zemlju. Nadležni organi u EU su kaznili kompaniju Meta i zahtevali od nje da prestane da krši pravo na privatnost evropskih korisnika Facebook-a, društvene mreže koja je u vlasništvu ove kompanije. Za prilagođavanje na novi način funkcionisanja ostavili su joj pet meseci, mada pojedini stručnjaci kažu da to neće biti nimalo lak posao i da bi čak moglo doći i do brisanja podataka.

Osim što će morati da menja način na koji radi sa podacima, kompanija će platiti i kaznu od 1,2 milijarde dolara koja je najveća novčana kazna izrečena za povredu privatnosti od strane tehnoloških giganata.

Šta se zapravo desilo?

Kompanija Meta nije dovoljno dobro zaštitila korisničke podatke koji su transferovani u SAD, te su do njih mogla doći i treća lica. Tokovi podataka oslanjali su na ugovorne klauzule koje “nisu štitile fundamentalna prava i slobode” korisnika.

Drugim rečima, podaci korisnika poput fotografija, kruga prijatelja, poruka, komentara i svih drugih informacija o njima koje se mogu iskoristiti za ciljano oglašavanje, nisu bili adekvatno zaštićeni pa su im mogle pristupiti i američke bezbednosne službe.

Ovo međutim nije prvi takav slučaj u koji je umešana Meta. Pre četiri godine velika prašina je podignuta u javnosti kada se ispostavilo da je Facebook prodavao podatke svojih korisnika u svrhe političke manipulacije. Taj skandal ostao je upamćen pod imenom Cambridge Analytica.

Foto: Dima Solomin, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar