Home VestiZabava Čemu služe kišne bašte u gradovima?

Čemu služe kišne bašte u gradovima?

by bifadmin

Kišne bašte koje se se sve češće prave po urbanim sredinama služe da ublaže efekte klimatskih promena na gradske sredine, piše portal Biznis u regionu.

Kišna bašta je jednostavan sistem sadnje u konusnim lejama u zemlji, odnosno udubljenje u zemlji čija je funkcija da primi određenu količinu vode tokom jačih padavina i da zadrže vlagu što duže tokom sušnih perioda.

Uticaj na život i mentalno zdravlje

Sadne jame su opremljene otpornim biljkama i malčem. Kišne bašte, iako prvenstveno povezane sa očuvanjem životne sredine, mogu da doprinesu i mentalnom zdravlju i kvalitetu života stanovnika urbanih naselja.

Dokazano je da boravak u prirodi relaksira, odmara i opušta. Fizički kontakt s prirodom dok se održava bašta ili se jednostavno boravi u njoj može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome anksioznosti.

Kišna bašta u Beogradu

Beograd je postao jedan od 10 gradova u Srbiji koji je dobio kišnu baštu – urbanu zelenu površinu koja će doprineti smanjenju posledica obilnih kiša, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama. Ona se nalazi u Gastrošoru, novoj gradskoj lokaciji blizu centra Beograda, u nekadašnjoj industrijskoj zoni. Nekada kompleks magacina uz prugu, danas je gastro-park u čijem sastavu se nalazi niz restorana i gastro-barova na samo kilometar od Trga republike, i u kome je trećina površine odvojena za zelene površine, dostupne svim posetiocima.

Bašta je deo projekta „Niklo kao ja“, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na nastale negativne posledice klimatskih promena, a koji sprovodi kompanija A1 Srbija uz podršku evropske organizacije Propulsion i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kišna bašta u Beogradu će, zajedno sa preostalih devet kišnih bašti iz Srbije, biti prikazana na sajtu www.svetkakavzelis.rs, na kom će odvijati i glasanje za najlepšu.

Izvor: Biznis u regionu

Foto: stevepb, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar