Home VestiPolitika i društvo Europol upozorava da bi u Evropi mogao porasti broj terorističkih napada

Europol upozorava da bi u Evropi mogao porasti broj terorističkih napada

by bifadmin

Europol upozorava da u Evropi postoji opasnost od rasta terorizma, posebno islamskog, ali da bi napade uglavnom vršili pojedinci.

Pre nedelju dana Abdesalem Lassoued izvršio je teroristički napad u Briselu, u kojem je “u ime Boga” ubio dva Šveđanina i ranio trećeg. Niko u njegovom okruženju nije primetio da priprema napad, bar prema rečima njegove žene. Međutim, nekoliko sati posle ovih ubistava Islamska država je objavila da je on njen borac, premda su nadležni organi prvo utvrdili da je delovao sam. No, juče je uhapšen još jedan Tunišanin koji je optužen da je sarađivao sa njim i koji se tereti za ubistvo, pokušaj ubistva i učešće u aktivnostima terorističke organizacije.

Europol očekuje da bi ovakvi slučajevi u narednom periodu postati biti učestaliji jer je primećena povećana aktivnost islamista, posebno u Francuskoj i Nemačkoj. Njegovi stručnjaci upozoravaju da više nijedna zemlja nije bezbedna od terorističkih pretnji, premda ipak ima onih koje su podložnije istima, a to su Francuska, Belgija, Velika Britanija i Španija.

U objavi Europola takođe stoji da bi većinu napada koji bi mogli da uslede u narednom periodu činili “usamljeni vukovi”, odnosno pojedinci kao što je Lassoued.

U svakoj od članica EU neki od tih pojedinaca su već pod merama nadzora ali ekstremističke organizacije konstantno vrbuju nove “vojnike”. Sada će nadzor nad njima verovatno biti dodatno pojačan zbog sukoba u pojasu Gaze, pošto uvek posle ovakvih sukoba Evropu zapljusne novi talas terorizma.

Foto: Janmarcustrapp, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar