Home VestiZabava Šta sve kompanije rade da bi pronašle i zadržale zaposlene?

Šta sve kompanije rade da bi pronašle i zadržale zaposlene?

by bifadmin

Poslodavci na zapadnim tržištima nude sve bolje uslove za rad ali i neke koji izlaze iz sfere rada kao što je ketaminska terapija, surofovanje na talasima ili dovođenje ljubimaca na posao.

Zbog nedostatka radne snage kompanije su u poslednjih nekoliko godina počele da nude znatno bolje radne uslove nego ranije. To je posebno uočljivo na najrazvijenijim tržištima poput američkog. Jer, nije toliki problem ni pronaći radnike koliko je teško zadržati ih. Zato im sada nude ne samo veće zarade, već i rad od kuće, više slobodnog vremena, brigu o njihovom zdravlju isl, ali i neke nesvakidašnje mogućnosti.

Jedna od njih je odmor pre početka rada. Naime, ugostiteljska kompanija SevenRooms kada zaposli nekoga prvo ga pošalje na dve nedelje plaćenog odsustva kako bi “došao svež na posao”.

Neke kompanije svojim zaposlenima i plaćaju odmore. Prošle godine je britanska agencija za pronalaženje kadrova Yolk Recruiting svih svojih 55 zaposlenih odvela u all-inclusive rizort na ostrvu Tenerife. Tokom njihovog produženog vikenda kompanija nije radila već se klijentima javljala govorna pošta.

Bonusi, ketamin i kućni ljubimci

Neke druge kompanije počele su ženama koje rade za njih da isplaćuju bonuse posle porođaja, a neke ih samo nagrađuju ako se vrate na posao posle istog. Primera radi, aplikacija Flo svojim uposlenicama daje 5.000 dolara ukoliko se na posao vrate u roku od godinu dana posle porođaja.

U većini kompanija zaposleni imaju pravo na odsustvo ukoliko im je član bliže familije bolestan. Međutim, sve je više firmi u kojima se može uzeti odsustvo i zbog bolesti baka i deka. Zanimljivo je da se u pojedinim preduzećima dobija odsustvo i u slučaju bolesti kućnih ljubimaca. Šta više, i kada neki od ljubimaca premine, može se dobiti odsustvo za nošenje sa bolom i prihvatanje nove realnosti.

Takođe, širom sveta raste i broj radnih mesta na koje je moguće sa sobom dovesti i svoje krznate prijatelje, jer im oni pomažu da se na poslu osećaju kao kod kuće.

No, sve ovo je prilično uobičajeno. Međutim, najneobičniji primer izlaženja u susret zaposlenima dolazi iz kompanije Dr. Bronner koja proizvodi sapun. Ona svojim radnicima pruža mogućnost da praktikuju ketaminske terapije, jer joj je cilj da vodi računa o njihovom mentalnom zdravlju. Ketamin je inače psihodelična droga koja se nekada koristila u lečenju depresije ili anksioznosti.

Manje neobični slučajevi su da kompanije svojim zaposlenima plaćaju časove surfovanja, ne na internetu nego na talasima, i veslanja na daskama, kako bi održavali fizičku formu.

Izvor: Kvarc

Foto: analogicus, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar