Home VestiZabava Najveća krađa automobila u istoriji

Najveća krađa automobila u istoriji

by bifadmin

Sedamdesetih godina prošlog veka Volvo je prodao 1.000 automobila ali nikada nije isplaćen za njih. Ovaj incident kršten je kao “najveća krađa automobila u istoriji”.

Naime, Severna Koreja je naručila 1.000 Volvoa 114s iz Švedske, koji su tada smatrani najpouzdanijim automobilima na svetu. Volvo ih je napravio i isporučio, međutim za taj posao nikada nije plaćen. Do dan danas ovaj račun je neplaćen ali ta vozila se i dalje mogu videti na ulicama Pjongjanga, jer ih često voze taksisti.

U međuvremenu su rasle kamate, pa se dug Severne Koreje popeo na 322 miliona dolara. Volvo i dalje dva puta godišnje šalje podsetnike o neizmirenim računima, međutim svaki put ostane bez odgovora.

Zbog ovog slučaja proizvođači automobila ne prodaju svoje proizvode Severnoj Koreji. Zato ta država od 25 miliona stanovnika na svojim putecima ima samo oko 30.000 vozila. Većina njih su vojna vozila i kopije zapadnih automobila. Ovo nije neobično u najzatvorenijoj privredi sveta koja budući da skoro ništa ne uvozi mora sama da proizvodi raznu tehnološku i drugu robu.

Izvor: Greek Reporter

Foto: Tyler B, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar